FSU premierar amatörteaterprofiler

05.11.2014 kl. 15:04
Finlands Svenska Ungdomsförbund har som tradition att premiera årets amatörteaterprofiler. Förslag på dylika personer inbedes och därefter väljer förbundets teaterutskott i samråd med styrelsen en kvinnlig och en manlig profil.

Detta år kommer följande personer med motiveringar att premieras:

Mia Portin

- Mia startade sin karriär inom teatern år 1997 – hon spelade då första gången som 13-åring med i Vanda Teaterförenings sommarpjäs ‘Råttfångaren i Hameln’.

- Därefter har det blivit många sommarpjäser med Vanda Teaterförening, oftast som skådespelare – aktiv både på och bakom scenen. År 2014 skrev Mia också manuskriptet till föreningens sommarpjäs ‘Svärdet i stenen’. Under årens lopp har Mia också stått på scenen i otaliga andra sommar- och amatörteatrar, bl a Glims, Lurens, Fallåker, Tryckeriteatern, Studentteatern.

- Arbete med barn och unga ligger Mia varmt om hjärtat, och hon har fungerat som ledare eller regissör för ett stort antal olika dramaklubbar och ungdomsteateruppsättningar i samarbete med bl a Folkhälsan samt olika skolor i Vanda och Helsingfors. Just nu regisserar hon ‘Romeo och Julia’ i en uppsättning med elever från Helsinge skola och gymnasium.

- Mia verkar aktivt för amatörteater i sin egenskap av ordförande både i Vanda Teaterförening (sedan år 2013) och Studentteatern (sedan år 2012). I dessa uppdrag är hon en riktig eldsjäl, som inte drar sig för att kavla upp ärmarna och hugga i där det behövs, vare sig det gäller medelanskaffning, logistik och koordinering, dramaklubbar för barn eller marknadsföring och representation. Och alltid med gruppens bästa för ögat – alla ska kunna vara med, utvecklas och trivas!

Sören Storbäck

- Sören Storbäck har varit med i Pörtom Revyn allt sedan 1980-talet och har dessutom regisserat revyerna i 10 års tid. Han skriver i princip alla sketcher och kupletter. Han står också själv på scen samtidigt som han håller i alla trådar kring revyn. Han är med andra ord en riktig revypappa som har sett till att revyn gjort succé under flera år. Från att ha haft en publik på under 1000 personer, är Pörtom revyns publiksiffra numera uppe i ca 3000 personer per år. Det är en stor bedrift att få ihop en så stor produktion i den lilla byn Pörtom.

- Sören är också en väldigt bra skådespelare och fantastiskt rolig på scen. Otaliga är de karaktärer man minns som Sören har spelat. Bland dem finns ”Sixten” och ”Birger” som många har skrattat till så att tårarna runnit.

 

 

Vill du beställa på Teater.fi: infobrev?

Vi skickar ut info 6 ggr i året om bland annat auditioner, festivaler samt understöd som gynnar teaterföreningarna.

* obligatorisk
/ ( mm / dd )