
Med busstransport från hela Svenskfinland
Snart kan man anmäla sig till Kulturkalaset. Barn i åldern 7-12 år får testa på flera olika kulturworkshops under en dag. Målet med evenemanget är att få pröva på konst och kultur utan att behöva förbinda sig till en konstform. Här kan man testa på olika konstgrenar och se vilka man tycker om. Detta kan vara början till ett nytt intresse.

Vem, När, Hur?
Årets Kulturkalas arrangeras i Sideby i Österbotten.
Transport arrangeras från Nyland, Åboland, Åland och Österbotten.
Deltagaravgiften är 100€ och inkluderar kost, logi och allt program. För de som önskar åka buss till evenemanget kostar resan 5€/resa.
För vem?
Kulturkalaset är för barn i åldern 7-12 år.
Evenemanget är som ett sommarläger som erbjuder deltagarna roligt sommarprogram och inspirerande workshops.
FSU erbjuder också subventionerade platser för de familjer som behöver.
Läs mera här
Workshopsalternativ:

MAGI
Labbledare Samuel Salminen
Jag heter Samuel Salminen och är 25 år. Jag har alltid varit intresserad av trolleritrick. Mitt intresse började när jag var barn och såg program med barntrollkarl på tv. Sedan fick jag en egen trollerilåda som present och började öva små trick, som jag gärna visade åt familjen.
Nu har jag uppträtt som barntrollkarl och musiker under de senaste fem åren bland annat på dagisar, barnkalas, i församlingar och köpcentrum. Min karaktär heter Hassu-Hessu. Han är en sjungande trollkarl som uppträder för barn.
Trolleri är något som nästan alla gillar och det är underhållande och roligt. Det passar till olika fester, tillställningar och evenemang. Nu vill jag gärna dela den glädjen som jag har fått genom trolleri och lära ut några roliga trick, varigenom man får lära sig basen till hur man övar trolleri och några tips som hjälper på vägen till att bli en trollkarl.
Trolleri är en kul hobby och det finns alltid nya saker att lära sig. Aldrig blir det tråkigt med trolleri. Det är en egen värld, där det finns oändligt med saker att göra och lära sig. Och det bästa är, när man får ge publiken en fin och magisk upplevelse.
I workshoppen får barnen själv pyssla och göra sina egna trolleriredskap som de får ta hem. De får också lära sig sådana grundläggande trick som till exempel hur man trollar bort eller fram en näsduk. Också ballongfigurer får de lära sig att göra.
Fotografering
Labbledare Chris Alfthán
Jag heter Chris och håller på med både foto och video. Jag gillar att fånga fina stunder på bild och att få berätta intressanta historier med video. Jag befinner mig oftast utomhus med kameran där jag kan beundra naturen. Ni kan se på mina bilder på instagram (@chrisalfthan) och på min hemsida chrisalfthan.com.
På denna workshop så ska vi gå igenom hur man använder en kamera, vad man borde fundera på när man tar foto och video, hur man tar bra bilder och filmklipp och förstås ska vi fota en hel del!
Jag tar emot max 15 st deltagare på min workshop.
Det som ni behöver är antingen en digitalkamera eller en smarttelefon/surfplatta med kamera. Ta gärna med en anteckningsbok så att ni kan skriva ner tips.


Graffiti
Labbledare Jon Gredmark
I graffitiworkshopen får du skissa och teckna graffiti och sedan testar vi att spraya på en yta. Vi gör tillsamans en graffitimålning där deltagarna får använda sin egen fantasi för att tillsammans skapa ett enhetligt konstverk. Jon Gredmark är född och uppvuxen i Sverige, där han har rötter i Stockholms graffitiscen. Han har haft utställningar och gjort många konstprojekt runt om i Finland vilka bland annat lett till att Jon erhöll Österbottens Konstpris 2023.
Fotocredd: Gunnar Bäckman
Streetdance
Labbledare Nathalie Östersund
Jag heter Nathalie och har jobbar som danslärare och koreograf sedan 2015. Jag lär ut olika stilar inom Street och vi kommer fokusera på Hip Hop. Vi kommer dansa, leka en del danslekar samt lära oss en koreografi.


Lajv
Labbledare Julle Vestman
Gillar du att klä ut dig, att spela teater eller att leka? Har du någon gång velat vara pirat, soldat, sångare eller varför inte ett magiskt väsen, som en älva? När du lajvar kan du vara vad som helst!
Lajv, eller levande rollspel som det egentligen heter, handlar om att tillsammans skapa en historia. Du skapar en karaktär och pratar med de andra spelarna, sedan klär ni ut er till era karaktärer och reser in i en värld som spelledaren skapat.
Spelledaren ger er information om världen och reglerna, och sedan leker och spelar vi sinsemellan för att klura ut mysterier och skapa nya vänskapsband!
Låter det här kul? Kom med på lajv-workshop!
Evenemangen arrangeras av Finlands Svenska Ungdomsförbund i samarbete med Kulturkarnevalen, SÖU och med stöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Sofia Wegelius
TEATERKOORDINATOR
teater@fsu.fi
Vid frågor kan man kontakta FSU:s teaterkoordinator Sofia Wegelius