Teater- & kulturkalaset återkommar hösten 2022

FSU:s populära evenemang Teaterkalaset och Kulturkalaset återkommer hösten 2022. Under höstens evenemang får deltagarna pröva på flera valfria teater- och kulturworkshops. Målet med evenemanget är att få pröva på konst och kultur utan att behöva förbinda sig till en konstform. Här kan man fritt testa på olika konstgrenar och se vilka man tycker om. Detta kan vara början till ett nytt intresse.

Workshopsalternativ:

Deltagarna väljer 3 workshops som de skulle vilja delta i och en reservworkshop. Det lönar sig att anmäla sig i ett tidigt skede, då vi fyller workshoparna i anmälningsordning. Ifall du önskar delta tillsammans med en vän, så skriv vännens namn i anmälningsblanketten och se till att ni valt samma workshops.

Trolleri

På trolleriworkshoppen lär vi oss några magitricks med bl a spongebollar, rep och spelkort. Vi leker också lite dramalekar och rör på oss lite grann.

Daniela Fogelholm är musikteaterskådespelerska som arbetar som frilansartist i huvudstadsregionen. Hon jobbade i 15 år som sjukhusclown, men uppträder numera endast som clownen ToraBella med en magishow. Daniela sjunger i barnmusikbanden FlipFlop och Mimmit på svenska.

Daniela Fogelholm

Musikteaterskådespelerska

Improvisation

Improvisationsworkshopen är till för dig som vill prova på att skapa roliga korta scener. Ingen förhandskunskap behövs. Du kommer att få pröva på att skapa teater som utspelar sig i stunden utan ett färdigskrivet manus. Som stöd kommer vi att bekanta oss med improvisationsteaterns grunder där du får använda dig av din fantasi, spontanitet, kreativitet och öva på att framföra en lyckad scen tillsammans med din motspelare. 

Petra Norrgård har arbetat som freelancer inom olika konstpedagogiska projekt sedan 2006, med fokus på barn- och ungdomsverksamhet. För tillfället undervisar hon teaterkonst för Teaterskolan i Esbo samt fungerar som ordkonsteldare i Nyland.

Petra Norrgård

Scenkonstpedagog

Teaterlek

Vi kommer att öva på samarbete och fantasi genom olika teaterlekar. Vi kommer också att fundera på hur man kan bygga upp en karaktär med kropp och röst.

Jag heter Sonia Haga och är utbildad skådespelare från Teaterhögskolan i Malmö. När jag blev klar 2017, jobbade jag i ett par år i Sverige före jag flyttade tillbaka till Finland 2019 för att vara med i Kalevala på Åbo Svenska Teater. Sedan 2020 jobbar jag på Svenska Teatern och där är jag med i allt från barnföreställningar till musikaler.
Jag tycker alltså om att kombinera både dans och musik med teater och tycker att det viktigaste när man jobbar med teater är att det ska vara roligt och lustfyllt!

Sonia Haga

Skådespelerska

Fotografering

På denna workshop så ska vi gå igenom hur man använder en kamera, vad man borde fundera på när man tar foto och video, hur man tar bra bilder och filmklipp och förstås ska vi fota en hel del!

Hej! Jag heter Chris och håller på med både foto och video. Jag gillar att fånga fina stunder på bild och att få berätta intressanta historier med video. Jag befinner mig oftast utomhus med kameran där jag kan beundra naturen.

Chris Alfthan

Fotograf

Sagoyoga

Sagoyoga fokuserar på närvaro – att lära sig att vara här och nu, i oss själva och att bemöta andra. Vi lär oss att andas och röra oss genom att aktivera vår fantasi och berätta sagor med vår kropp; våra asanas (rörelser) representerar olika djur och deras rörlighet. Till sist slappnar vi av och varvar ner med lite avslappningsövningar och lätt meditation. Det allra viktigaste är att vi har roligt och får uttrycka oss själva!

Min yoga-resa började för 10 år sedan. Som 17-årig omotiverad och överaktiv tonåring blev det min räddning och livslina. Några år senare utbildade jag mig till massör och därefter packade jag mitt pick och pack och reste till indien för att utbilda mig till yogainstruktör. Människans anatomi, psykologi, österländsk filosofi och självutveckling har sedan dess varit ledande teman för mej.

Jag har alltid trivats i barns sällskap och under många år jobbat på läger, dagis och vikarierat på skolor. Sagoyoga har blivit ett sätt för mig att kombinera två intressen. Det känns värdefullt att få vara en annorlunda rollmodell och dela med mig av de lärdomar, tips och tricks som yogan lärt mej. Barnen är vår framtid, och att ge dem verktyg att medvetet och med öppna sinnen bemöta och bearbeta motgångar har blivit ett livskall och en passion.

Alexandra Bonsdorff

Yogainstruktör

Papperskonst

Kom med och skapa papperskonst med Pim. Vi klipper, river och limmar, viker och klistrar för att bygga upp tredimensionella konstverk lager för lager. Vi lär oss också några grundläggande metoder för pop-up kort och böcker. 

Pim Westermark är utbildad smyckeskonstnär, med djup respekt och passion för hantverk och konst i alla dess former.

Maria Westermark

Smyckeskonstnär

Film

Vi filmar in enkla scener framför kameran och du får vara skådespelare. Du lär dig filmspråk och grunderna i vad tänka på då du skådespelar framför en kamera och inte en levande publik.

Simon Bergman är en film och dokumentär regissör samt klippare för filmer, serier, dokumentärer och kommersiella produktioner.

Simon Bergman

Regissör

Välj anmälningsblanketten för den ort ni önskar delta i:

Borgå

Kulturhuset Grand

Lördagen 13.11.2021
kl. 10-17.00

Esbo

Barnkulturcentret Aurora

Söndagen 14.11.2021
kl. 10-17.00

Åbo

Kåren

Söndagen 21.11.2021
kl. 10-17.00

Deltagaravgift:

35€

Till priset ingår allt program, lunch och mellanmål

Vid frågor kan man kontakta FSU:s teaterkoordinator Sofia Wegelius

Sofia Wegelius

TEATERKOORDINATOR

teater@fsu.fi

De ursprungliga sommarevenemangen Teaterkalaset och Kulturkalaset arrangeras igen Juni 2022.

Evenemangen arrangeras av Finlands Svenska Ungdomsförbund i samarbete med Kulturkarnevalen med stöd an Svenska Kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.