Teater- & Kulturkalaset 2022

Borgå 2.10 | Vasa 9.10 | Åbo 26.11 | Mariehamn 27.11

Nu kan man anmäla sig till FSU:s populära evenemang Teater- och Kulturkalaset. Barn i åldern 7-12 år får testa på flera olika teater- och kulturworkshops under en dag. Målet med evenemanget är att få pröva på konst och kultur utan att behöva förbinda sig till en konstform. Här kan man testa på olika konstgrenar och se vilka man tycker om. Detta kan vara början till ett nytt intresse.

Vem, När, Hur?

Årets Teater- och Kulturkalas besöker:

Kulturhuset Grand i Borgå 2.10 klockan 10.00-17.00

Taikon i Vasa 9.10 klockan 10.00-17.00

Gillesgården i Åbo 26.11 klockan 10.00-17.00

Ungdomsgården Mariehamn 27.11 klockan 10.00-17.00

För vem?

Teater- och Kulturkalaset är för barn i åldern 7-12 år.

Det kostar 35€ att delta och i priset ingår lunch, mellanmål och allt program!

FSU erbjuder också subventionerade platser för de familjer som behöver.
Läs mera här: 

Workshopsalternativ:

Deltagarna väljer 3 workshops som de skulle vilja delta i och en reservworkshop. Det lönar sig att anmäla sig i ett tidigt skede, då vi fyller workshoparna i anmälningsordning. Ifall du önskar delta tillsammans med en vän, så skriv vännens namn i anmälningsblanketten och se till att ni valt samma workshops.

Trolleri

Daniela Fogelholm

Musikteaterskådespelerska

På trolleriworkshoppen lär vi oss några magitricks med bl a spongebollar, rep och spelkort. Vi leker också lite dramalekar och rör på oss lite grann. Daniela Fogelholm är musikteaterskådespelerska som arbetar som frilansartist i huvudstadsregionen. Hon jobbade i 15 år som  sjukhusclown, men uppträder numera som clownen ToraBella med en magishow. Daniela sjunger i barnmusikbanden FlipFlop och Mimmit på svenska och medverkar för tillfället i Priscilla musikalen på Helsingfors stadsteater. (hemsida: www.daniela.fi)

Samuel Salminen

|ÅBO 26.11.2022|

Jag heter Samuel Salminen och är 25 år. Jag har alltid varit intresserad av trolleritrick. Mitt intresse började när jag var barn och såg program med barntrollkarl på tv. Sedan fick jag en egen trollerilåda som present och började öva små trick, som jag gärna visade åt familjen. Nu har jag uppträtt som barntrollkarl och musiker under de senaste fem åren bland annat på dagisar, barnkalas, i församlingar och köpcentrum. Min karaktär heter Hassu-Hessu. Han är en sjungande trollkarl som uppträder för barn. Trolleri är något som nästan alla gillar och det är underhållande och roligt. Det passar till olika fester, tillställningar och evenemang. Nu vill jag gärna dela den glädjen som jag har fått genom trolleri och lära ut några roliga trick, varigenom man får lära sig basen till hur man övar trolleri och några tips som hjälper på vägen till att bli en trollkarl. Trolleri är en kul hobby och det finns alltid nya saker att lära sig. Aldrig blir det tråkigt med trolleri. Det är en egen värld, där det finns oändligt med saker att göra och lära sig. Och det bästa är, när man får ge publiken en fin och magisk upplevelse.
 
I workshopen får barnen själv pyssla och göra sina egna trolleriredskap som de får ta hem. De får också lära sig sådana grundläggande trick som till exempel hur man trollar bort eller fram en näsduk. Också ballongfigurer får de lära sig att göra.

Fotografering

På denna workshop så ska vi gå igenom hur man använder en kamera, vad man borde fundera på när man tar foto och video, hur man tar bra bilder och filmklipp och förstås ska vi fota en hel del!
Hej! Jag heter Chris och håller på med både foto och video. Jag gillar att fånga fina stunder på bild och att få berätta intressanta historier med video. Jag befinner mig oftast utomhus med kameran där jag kan beundra naturen.

Chris Alfthan

Fotograf

Mosaik

Mosaik är en konstform som funnits i åtminstone 5000 år. Genom att limma fast olika färgade småbitar (traditionellt oftast tegel, glas eller stenar) brevid varandra, bygger man upp en bild eller ett mönster, en större helhet, som blir synlig först när alla småbitar är på plats. 
Vi kommer att använda frön i lika färger för att bygga upp våra konstverk. Kom med och bekanta dig med mosaik!
 
Pim Westermark är utbildad smyckeskonstnär, med djup respekt och passion för hantverk och konst i alla dess former. 

Maria Westermark

Smyckeskonstnär

Rörelse, fantasi och akrobatik

Rörelse, fantasi och akrobatik är en lektion som för oss in i vår fantasi med hjälp av lekfulla övningar och kreativa improvisationsuppgifter. Målet är att finna den egna kroppens motorik och rörlighet medan vi har roligt. Vi bekantar oss med gymnastik (bl.a. kullerbytta, att hjula och att stå på händer), kroppsmotorik och balansövningar medan vi spelar teater. Från en bergsbestigning av Mt. Everest till en försvunnen skatt på havets botten. Vart leder vår fantasi oss? Kom o ta reda på!På lektionen rör vi oss enligt vår egen nivå och framförallt på ett tryggt sätt. Tidigare erfarenhet behövs inte. Akrobatik lämpar sig för alla!Vi klär oss i kroppsnära kläder som det är lätt att röra sig i. Inneskor behövs inte.

Alexandra är yogainstruktör och showbrottare med över 15-års erfarenhet av teater, dans och gymnastik.

Alexandra Bonsdorff

Yogainstruktör & SHOWBROTTARE

Lär dig göra jättesåpbubblor

Under denna workshop får du tillverka dina egna såpbubble verktyg och lär dig blanda din egen såpbubbelvätska. Sedan går vi ut och testar på att blåsa jätte såpbubblor. Verktyget och recept får du sen ta med dig hem.
 

-

Kom med och lek teater!

Kom med och lek teater! Genom lek och roliga övningar övar vi oss i teaterns konst! En kudde kan bli en stol som kan bli ett hus som kan bli ett slott. Vi kan vara allt från små möss till stora jättar. Allt som behövs är fantasi! Vi rör på oss så ha bekväma kläder och en vattenflaska kan vara bra att ha.
 
Emma är en utbildad scenkonstpedagog som dyker upp i olika sammanhang i Raseborg, men teater i olika former är hennes huvudsyssla. Hon tycker om utmaningar och att jobba med människor men trivs bäst ute i lugnet på landet.
 

Emma Kullberg

Scenkonstpedagog

Välj anmälningsblanketten för den ort ni önskar delta i:

Borgå

Kulturhuset Grand

Sönagen 2.10.2022
kl. 10-17.00

Vasa

Taikon

Sönagen 9.10.2022
kl. 10-17.00

Åbo

Gillesgården

Lördagen 26.11.2022
kl. 10-17.00

Mariehamn

Ungdomsgården

Söndagen 27.11.2022
kl. 10-17.00

Deltagaravgift:

35€

Till priset ingår allt program, lunch och mellanmål

Evenemangen arrangeras av Finlands Svenska Ungdomsförbund i samarbete med Kulturkarnevalen med stöd an Svenska Kulturfonden och Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Vid frågor kan man kontakta FSU:s teaterkoordinator Sofia Wegelius

Sofia Wegelius

TEATERKOORDINATOR

teater@fsu.fi