FAQ

Vanliga frågor och svar

Ni bör söka uppföranderätt före ni börjar öva. Viktigt att räkna med att det kan ta över en månad att få svar. Svaret kan också vara ett förbud att spela och då måste man ha tid att göra om sina planer. Kom ihåg att ansökan är bindande! Således hör genast av er om era planer ändras.

Ja det måste de. Så fort någon utöver den egna skolklassen är i publiken så anses det vara ett publikt evenemang och kräver således lov. Detta gäller också om man bara läser texten.

Väldigt små förkortningar i texten kan göras utan lov, men det lönar sig alltid att kolla före man gör förändringar. Namnet på pjäsen får aldrig ändras utan lov.

Priset beror helt på den planerade produktionens storlek och valet av pjäs. Det går inte att ge ett pris som gäller alla pjäser. Det vanliga är att priset byggs upp enligt 10-12% av biljettintäkterna dock minst mellan 100-150€/föreställning. På summan tillkommer 10% moms.

Detta kan dock variera väldigt mycket. Skolor och barngrupper som inte tar betalt för föreställningarna brukar betala betydligt mindre medan musikaler och väldigt populära teaterproduktioner kan vara mycket dyrare. Man bör också räkna med eventuella kostnader för översättare och kompositör.

 

Det är mycket vanligt nuförtiden att grupper ombes betala en del av ersättningen på förhand. Denna förhandsbetalning får man sedan avdra från den slutliga summan. Förhandsbetalningen returneras dock inte om pjäsen avbokas.

Ja det finns det, men det lönar sig att vara försiktig. Pjäsen blir fri 70 år efter författarens död. Detta gäller dock bara författarens orginal verk. Om pjäsen senare har dramatiserats om eller översatts, så är den versionen igen skyddad ända tills det gått 70 år från dramatikern eller översättarens död.